Så funkar internet

 

Internet, som ibland även kallas för ”mellannätverk”, består av ett flertal fysiska datornätverk som använder sig av olika protokoll, såsom IP-protokoll samt TCP-protokoll, för att kunna föra vidare information från en användare till en annan.

 

Vad är internet?

 

Vad är ett protokoll?

Ett protokoll är en samling regler som beskriver hur datorer kan kommunicera med varandra över ett nätverk. TCP-protokollet, eller transportprotokollet, innehåller regler som säger att den dator som tar emot informationen måste meddela den sändande parten om någonting fattas, för att därefter be sändaren skicka eventuell information som saknas.

IP-protokollet reglerar i sin tur hur data skickas över internet, och tack vare det hamnar alla datapaket på rätt plats.

 

Är internet farligt?

I regel, nej, men problematik med skadliga e-postmeddelanden samt virus och spionprogram existerar. Utöver det är mobbing samt trakasserier vanligt på sociala medie-tjänster, och somliga webbtjänster samlar in personligt identifierbar information, vilket kan bli problematiskt om en dataläcka skulle uppstå.

 

Vem uppfann internet?

Internet har byggts upp i iterationer med hjälp av stora organisationer. Robert W. Taylor beskrivs dock som en viktig förgrundsfigur som bland annat skapade föregångaren till internet; ARPANET. Utöver det bör både Vinton Cerf samt Robert Kahn ses som betydelsefulla, då de uppfann TCP- samt IP-protokollet.

 

Vem äger internet?

Internet är decentraliserat och kontrolleras av ett flertal organisationer. I Sverige är ISS, eller Internetstiftelsen, inflytelserika. Somliga menar att IT-jättar likt Facebook, Amazon och Google har ett stort inflytande på internet, och det stämmer till viss del. Utöver detta har regeringar ett högt inflytande, då styren i mer slutna länder kan blockera hela eller delar av internet.

 

Vad kan man göra på internet?

Tack vare internet kan du hitta information om alla typer av ämnesområden inom bara några sekunder. Du kan även köpa produkter från en e-butik, ringa eller chatta med främlingar, titta på videobloggare, lyssna på gratis musik samt streama filmer och tv-serier.

Nedan pratar vi mer om några av de mest populära sysselsättningarna på internet. På internet kan du:

Söka efter information: Med en sökmotor, likt GoogleYahoo eller Bing, kan du hitta den information du letar efter på ett träffsäkert sätt. Många anser att Google är den mest kompetenta sökmotorn, och de övriga sökmotorer som nämns ovan bör beskrivas som acceptabla reservalternativ.

Skicka e-postmeddelanden: Nästan alla svenskar har en e-postadress, och det är förståeligt då en sådan är ett krav för att du ska kunna skapa sociala medie-konton samt ta emot myndighetspost digitalt.

Nätverka via sociala medie-tjänster: Med en sociala medie-tjänst likt Facebook, Twitter eller Instagram kan du hålla kontakten med vänner och familj på ett effektivt och underhållande sätt. Facebook är världens största sociala nätverk med sina över en miljard användare.

Chatta och ringa röst- samt videosamtal: Det är populärt att kommunicera med vänner och bekanta via meddelande-appar likt Facebook Messenger samt Skype. Somliga applikationer, likt Viber och Telegram, har nischats mot användare som premierar anonymitet.

Titta på filmer och tv-serier: Med hjälp av internettjänster likt Netflix, HBO Nordic samt Disney+ kan du ta del av enormt stora film- och tv-serie-bibliotek mot en fast månadsavgift.

Utföra banktjänster: Nästan alla svenskar väljer att betala sina räkningar via mobiltelefonen eller datorn. Dessa typer av tjänster medger en bekvämlighetsfördel, och vi misstänker att få vill återgå till den tid då alla räkningar betalades via ett lokalt postkontor.

Använd internet själv

Ett bra sätt att använda internet för att nå ut med ditt budskap, din produkt/tjänst, eller för att helt enkelt komma i kontakt med andra är att bygga din egen hemsida. Att starta en egen webbsida kräver lite arbete, men trots att internet är en stor del i vår vardag ingår det inte i vår utbildning. Vi rekommenderar därför att du hjälp för att lära dig göra en hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *